صلح با جوانان
همفکری جوانان و پدر و مادر
جوانی نوجوان و جوان سالم از نظر جسمی و روحی ، اصلاً اهل دعوا نیست ؛ فقط دوست دارد شاد باشد و از هر مسالۀ کوچکی بهانه ای برای خندیدن داشته باشد. حتی تِرَک دیوار و یا شکل عینک معلم ، می توانند بهانه ای عالی برای خندیدن باشند .
چطور دلمان می آید این دوران شیرین و تکرار نشدنی را با بداخلاقی و تندی از یک نوجوان یا جوان بگیریم ؟!
صلح با جوان ، صلح ، نه جدال و دعوا ؛ فقط همین .
می فرمائید جوان ما ، حرف ما را گوش نمی کند . به شما عرض می کنیم که سالم ترین جوان ، جوانی است که تابع محض و بی چون و چرای ما نباشد! بله! جوان و نوجوان سالم دوست دارد نظر بدهد ، شیطنت کند و حتی بی دلیل هم که شده ، جواب منفی بدهد . جوان ما مرغ مقلّد نیست!
نوجوانی و جوانی سن اطاعت محض نیست . سن اعتراض و ابراز وجود است . سن خنده است و نوجوان و جوان آمادۀ خنده ! اگر نوجوانی آمادۀ گریستن است ، حتماً به روانپزشک ارجاع دهید ، احتمالاً افسرده است.
محبت و عاطفه ، بهترین عامل پیشگیری از هر نوع بزهکاری در نوجوانان و جوانان است.
خانواده ای که همۀ اعضای آن به یکدیگر عشق می ورزند و صمیمانه یکدیگر را دوست دارند ، به هیچ عنوان بستری برای رشد بزهکاری نوجوانان و جوانان نیست . اصولاً سایکوپات ها ( بزهکاران ) از یک خانواده بدون عاطفه و از هم گسیخته می آیند . خانواده صمیمی و گرم ، این محبت و عشق ورزی را به نسل های بعد هم منتقل می کند ، ملاحظه بفرمائید ، با محبت کردن و دوست داشتن ، چه میراث با ارزشی را به نسل های بعد هدیه داده ایم ، چرا که فرزندان ما در خانه ، عشق آموخته اند و این عشق مثل خون در رگهای آنها جریان خواهد داشت .
جوانان میوۀ درخت خانواده هستند ، هر حُسن یا عیبی که دارند ، به ریشۀ درخت مربوط است و ریشه ، رفتار پدر و مادر خانواده است.
امان از خانواده های بی محبت
نوجوان و جوانی که در خانواده ای رشد و نمو پیدا می کند که اعضای آن یکدیگر را با اسامی و القاب زشت خطاب می کنند و فریاد کشیدن و فحاشی ، محور اصلی آن است ، قطعاً همین راه و روش را بعدها در خانواده خویش پیش خواهد گرفت ، چرا که روش دیگری بلد نیست ، آنرا نیاموخته و تجربه نکرده است . فکر می کند فقط فُحش و فریاد است که جواب می دهد . اصلاً عشق و عاطفه را نمی شناسد .
جوانان سرشار از محبت و عاطفه هستند
فقط کافی است یک نفر در منزل ، گوش شنوای آنها باشد . ذکر این نکته بسیار مهم است که نوجوانان و جوانان ما فقط به یک جفت گوش صبور نیاز دارند ، نیازی نیست اصلاً حرفی بزنید ، قالباً خودشان برای سوالاتی که ضمن صحبتشان ایجاد می شود ، جواب دارند !
از این مهم تر اینکه ابداً و تحت هیچ شرایطی نباید اقدامی بر مبنای گفته های آنان انجام داد ! فراموش نکنید که بخش عمده ای از صحبت یک نوجوان یا جوان ، بر مبنای تخیل آنهاست یعنی مثلاً تا گفت دلم برای امیر می تپد و دوست دارم که کنارم باشد ، برآشفته نشوید و موی نکنید ! احتمالاً امیر وجود خارجی ندارد!
فراموش نکنید که جوانان همیشه عاشق هستند! عاشق بازیگر سریال تلویزیونی که فقط یک قسمت آنرا دیده اند ! عاشق عکس خواننده روی مجله که حتی اسمش را نمی دانند و … پس خیلی این حرفها را جدّی نگیرید!
قضاوت ، هرگز!
نکتۀ بسیار مهمی است که باید به عرض مبارک برسانم ، ابداً نباید جوانمان را قضاوت کنیم . واقعاً اسباب تاسف است وقتی می شنویم که حرفهای جوانمان را طوری شنیده ایم که انگار می خواهیم در دادگاه علیه او استفاده کنیم !
اولین قضاوت ما ، آخرین قضاوت ما خواهد بود. دیگر جوان ، ما را محرم اسرار خود نخواهد دانست و سراغ کس دیگری می رود که شاید یا اصلاً دوست نداشته باشیم. پس فقط دو گوش صبور ، نه چیز دیگری و بعد هم فراموشی.
ذکر این نکته مهم به نظر می رسد که اکثر خانواده ها نگرانی خود را از روابط جنسی جوانان اعلام می کنند و تا جوان آنها صحبتی از یک نفر می کند ، بیم آنرا دارند که بصورت خارج از عُرف خانواده ، رابطه ای شکل بگیرد . توجه داشته باشید که ۹۰% احساسات جوانان و نوجوانان ، عاطفی است نه جنسی . پس خیلی جای نگرانی نیست .
باید اجازه دهید جوان شما با آرامش و خیال راحت ، با شما صحبت کند و بیم قضاوت یا مچ گیری نداشته باشد . باید تمرین کنیم که شنوندۀ خوبی باشیم ، نه مامور بازپرسی و نه قاضی!
باید اجازه دهید جوانتان با خیال راحت با شما صحبت کند ، مطمئن باشید جوانان نجیب کشور ما ، مسیر بدی را نخواهد رفت . اینجا ایران است نه اروپا و امریکا! انصافاً جوان ایرانی جزو پاک ترین جوانان این کُرۀ خاکی است . به آنها اعتماد کنید ، اگر شخصی را قابل اتکا برای ازدواج ببینند ، حتماً به شما کامل توضیح خواهند داد که تحت نظر شما و طبق روال و عُرف خانواده ، صحبت های جدّی تر صورت بگیرد . دغدغۀ نوجوان و جوان ایرانی ، مسائل جنسی نیست .